dijous, 7 de febrer del 2008

Presenten un recurs contenciós davant l'Audiència Nacional contra les obres del TGV

Amb data 6 de novembre de 2006 vam enviar una denúncia per incompliment de la Declaració d'Impacte Ambiental sol·licitant la paralització de les obres del TGV en el tram Vilademuls-Borrassà al Ministeri de Foment i de Medi Ambient, transcorreguts tres mesos i no havent rebut cap resposta hem decidit presentar un recurs contenciós davant l'Audiència Nacional.

Entre altres infraccions denunciàvem:

-Que el Ministeri de Foment no contempla l'alternativa del traçat en un únic corredor d'infraestructures. La pròpia declaració d'impacte ambiental del TGV efectuada pel Ministeri de Medi Ambient l'any 2001 exigia disminuir la fragmentació del territori i aproximar el traçat del TGV a la Autopista .

- Que incompleix l'apartat 9 de la DIA relatiu a la localització d'abocadors i a les zones d'apilament de terres amb prohibició d'afectació a sols d'alt valor agrícola i d'alt valor ecològic i paisatgístic. S'estan dipositant terres en camps d'elevat valor agrícola i paisatgístic

- La inexistència de l'estudi global de corredors biològics i del projecte de mesures correctores i compensatòries del medi natural afectat per a tot el traçat exigit en els apartats 2 i 5 de la Declaració d'impacte ambiental.

- La insuficiència de les mesures preventives correctores i compensatòries previstes per a minimitzar els impactes a la connectivitat natural i la conservació dels valors faunístics de la riera de Cassinyola.

- Falta de fixació de mesures per a possibilitar l'expansió i re introducció de la nútria al riu Fluvià i tributaris (riera Cassinyola)

- Que no s'ha realitzat cap inventari de la vegetació afectada per valorar el seu posterior trasplantament i ja s'han tallat una alzina centenària a la font de mas Xibecas i un roure monumental a prop del mas Costa.

Considerem que hi haurien d'haver els mecanismes de control necessaris per impedir que es realitzin les obres saltant-se les prescripcions de la DIA, però davant l'absència de seguiment i vigilància per part de l'Administració recau sobre la societat civil, organitzada en associacions i plataformes, l'obligació de vetllar per la integritat mediambiental i paisatgística del nostre territori.

A part del delicte mediambiental que aquestes obres suposen denunciem a ADIF i al Ministeri de Foment d'actuar amb prepotència i menyspreu inacceptable envers Catalunya i les nostres Institucions pel fet que es realitzin sense l'informe favorable del Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya, condició exigida per la Declaració d'Impacte Ambiental. El Departament de Medi Ambient de la Generalitat ha informat desfavorablement aquest projecte de manera reiterada el desembre de 2006, el març de 2007 i recentment el desembre de 2007 i és inadmissible que continuïn treballant amb total impunitat.

Carme Pagès
Defensem el Territori