dimecres, 6 de febrer del 2008

Afloren deixalles inquietants a l’altra costat d’estany de Banyoles



Encara tinc més dubtes sobre com s’està portant a terme la restauració de Punta Freixenet per part del Consorci de l’Estany, després de trobar dues piles marca CEGASA, 100% “hermética” en dos tamanys diferents. Una estaba dins l’aigua i l’altre a tocar la vora del nou canal.

Per qui no ho sàpiga: "les piles són un residu tòxic i el mercuri contingut a les piles és una substància persistent que s’acumula als éssers vius i els ecosistemes. La seva toxicitat és tal que fins i tot a nivells relativament baixos provoca seriosos danys als sistemes nerviós, cardiovascular, immunològic i reproductor, amb símptomes com trastorns renals i hepàtics, visió borrosa, pèrdues de memòria o tremolors.

La contaminació per mercuri procedeix de fonts naturals i de l'activitat humana, com alguns processos industrials, la combustió de carbó, la mineria, la incineració de residus… Es pot alliberar de molts productes que ho contenen: amalgames dentals, diversos dispositius elèctrics, instruments mèdics i de laboratori, piles, tractaments de llavors, cremes antisèptiques i antibacterianes i fins i tot vacunes.

Una vegada s'ha dipositat en un ambient aquàtic, el mercuri es transforma en metilmercuri, una potent neurotoxina que s'acumula als peixos i als animals salvatges i els humans que els consumeixen. El mercuri mai desapareix del medi ambient, assegurant que la contaminació d'avui seguirà sent un problema al futur. Els peixos que més contaminants acumulen són els quals viuen més temps i s'alimenten d'altres peixos.

Quan és ingerit per dones embarassades, el metilmercuri travessa la placenta i s'acumula al cervell i al sistema nerviós central del fetus en desenvolupament. Fins i tot quantitats relativament menyspreables poden produir seriosos retards motors, de comunicació i de desenvolupament general.

La població més vulnerable són els nens i les dones en edat fèrtil, embarassades o en període de lactància. També hi ha cada vegada més estudis que demostren que la inhalació de mercuri a la casa i al treball és una font d'exposició significativa."

Font: http://ecologistesenaccio-cat.pangea.org/mercuriCAT.htm