divendres, 2 de febrer del 2007

Qüestionant el model de ciutat

Encara que l'alcalde Pere Bosch prediqui una imatge idíl·lica de la ciutat, Banyoles pateix d'incontinència urbanística. Les dades són prou eloqüents; s'ha construït més ara que en els últims 10 anys i està previst, de moment, fer uns 2000 habitatges nous ("El lago vende", El País 24-11-2006). Si per cada nou habitatge calculem hi viuran per terme mig unes 2,5 persones, en resulta un total de 5000 persones. Un creixement tant espectacular de vivendes més que vincular-lo a un creixement real de la població respon a una qüestió purament econòmica, es a dir, especulativa.

Com justifica l'equip de govern d'ERC el desproporcionat augment demogràfic, lligat a les 2000 vivendes noves que es construiran en 5 anys? Si es mantingués el ritme actual de construcció, en 20 anys la ciutat disposaria de suficients vivendes per allotjar 20000 nous habitants. Per tant queda clar que el model de ciutat que impulsen les educadores elits polítiques banyolines, és del tot insostenible i fa pensar en una clara insensibilitat vers a les conseqüències que comportaria si es dones llum verda a continuar amb un creixement urbanístic tant abusiu com l'actual.

Des d'una perspectiva històrica l'urbanisme d'avui fa pensar en un perllongament del model franquista de desenvolupament. Passa el temps i les mentalitats i les maneres de fer no canvien. Un nou episodi, una mostra més del totalitarisme urbanístic que pateix Banyoles el tenim en els planejaments clarament sobredimensionats i que a més no volen amnistià un patrimoni únic, els horts i els recs. Si els veïns es queixen, tal i com va passar en el darrer ple municipal, de que l'equip de govern d'ERC beneficia als qui promouen la ferotge mercantilització que assetja la ciutat en detriment dels mateixos veïns, vol dir que quelcom no rutlla prou bé, que no es garanteix el màxim de transparència en els convenis urbanístics signats amb empreses immobiliàries, que caldria fer-los públics, i donar l'oportunitat als ciutadans a decidir com ha de créixer la ciutat. Probablement l'urbanisme a Banyoles serà legal però és condemnable per ser immoral.